Hayvan yetiştiricileri zor şartlar altında mesleklerini devam ettirebilmek için direniyor. Elektrik ve suya dahi güçlükle ulaşabilen üreticiler, tüm bu zorlukların yanında artan maliyetlerle ise nasıl baş edeceklerini bilemiyor.

Hayvancılığın artan maliyetlere bağlı olarak gün geçtikçe azaldığı son yıllarda, Yetiştiriciler, maliyetlerle başa çıkmaya çalışıyor.

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Koç ailesi de kışın dondurucu soğuğunda, yazın kavurucu sıcağında işlerini devam ettiriyor. Hayvancılıkta mesai sabah saat 6’da başlıyor.

 

 

Kazım Koç: “6 da uyanıyoruz. Akşam 6 ya kadar eve girmiyoruz hayvanlarla uğraşmaktan. Bu işin gecesi gündüzü yok, tatili yok. 400 küçükbaş hayvana ailesi ile birlikte bakan Kazım Koç, Şavak Aşiretinin Göçer ailelerinde biri… Şu anda Merkeze Bağlı Üçağaç Köyü’nde hayvanlarına bakan Koç ailesi, Haziran ayında Erzurum Dumlu Baba Yaylasına geçecek. 6. Ayın 1’inde Erzurum yaylasına gideceğim.” Dedi.

Eylül Ayında Erzurum’dan Elazığ’a dönüş yolu ise tam iki ay sürüyor. Tüm bu zorlukların üzerine bir de yaşam koşullarının ağırlığı eklenince Hayvan yetiştiricilerinin beli bükülüyor.

 

 

Elektriğimiz yok, Şebeke suyumuz yok sondaj var ama elektrik olmadığı için jeneratör ile çekiyoruz. Kar olduğu zaman güneş de pek olmuyor aküde bitiyor. Elektriksiz kalıyoruz. Telefonu arabada şarj edebiliyoruz.

Sadece suya ulaşabilmek için günlük 250 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor." Dedi.

Kazım Koç maliyetlerin yüksek olmasında dert yanıyor.

Kazım Koç: “Suyu sondaj ile jeneratörüm var ona benzin koyarak çekiyorum. Günlük 250 TL para gidiyor. Maliyet çok yüksek.  Saman olmuş 5.5 TL 1 torba yem 650 TL Arpanın kilosu 10 TL. 6 Saatlik yol 50 bin TL veriyorum kabul etmiyorlar. Saat başı 10 bin TL istiyorlar.” Dedi.

 

 

Soğuk havada yalnızca hayvanlarla ilgilenmek bile yeterince zorken, en büyük iş yükü ise yine kadınlarda oluyor. Gün içinde hayvanlarla ilgilenen Yıldız Koç, günün geri kalanında ev işlerine yetişmeye çalışıyor. Üstelik tüm bunları elektrik ve suya erişimin güç olduğu bir bölgede yapıyor. Yıldız Koç: “Hem ev işleri hem de eşlerimize yardım ediyoruz. Çamaşır, Bulaşık bütün ev işlerimiz el ile yapıyoruz makine yok, elektrik yok. Bulaşığı elle yıkamak çok sorun değil ama çamaşır çok zor oluyor. Karda çok zorluk yaşıyoruz. Suyu getirmek koyun ile kuzuları karıştırmak zor.” İfadelerini kullandı.