Türkiye’de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği, önyargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynuyor. İslam dini Organ-doku ve kan naklini zaruri bir tedavi yöntemi olarak kabul eder. Bu kapsamda Fırat Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, 3-9 Kasım organ bağışı haftası nedeni ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Cem Özcan, organ naklinin işlemlerini yerine getiremeyen organların sağlam, sağlıklı ve yeni bir organla değiştirilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Dr. Cem Özcan, en çok ihtiyaç duyulan organların böbrek, karaciğer olduğunu, yaklaşık yirmi beş bin civarında böbrek nakli bekleyen hastanın olduğunu, bunun yanı sıra üç bin civarında karaciğer hastasının da organ bağışı beklediğini, toplamda otuz dört bin organ bekleyen hastanın olduğunu ifade etti.

Dr. Cem Özcan, canlıdan ziyade kadavradan organ nakil sayısının arttırılması gerektiğini, bugün Türkiye’de kadavradan organ nakli sayısının çok düşük olduğunu, geçen yıl üç yüz beş kişiden kadavra donörü olduğunu ve bu yılda bu rakama ulaşmak üzere olduklarını ifade etti.

Dr. Cem Özcan, Organ Bağışı sayısının yeterli olmadığını, amaçlarının bu sayıyı çok daha yüksek sayılara çıkarmak olduğunu ifade etti.

Fırat Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, Türkiye’de yaklaşık olarak yüzde 91-92 oranında canlıdan nakil yapıldığını ancak, Avrupa ve dünyaya bakıldığında ise yüzde 91-92 oranında kadavradan nakil yapıldığını vurguladı.

Dr. Cem Özcan, tüm vatandaşları organ nakline ve organ bağışına davet etti.