Mevsimsel hastalıklar ile ilgili bilgiler veren Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kıyak, grip aşısının mevsimsel hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından biri olduğunu söyledi.

Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle sağlık problemleriyle daha sık karşılaşılabiliyor.

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar ile ilgili bilgiler veren Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kıyak, grip aşısının hastalıklardan korunmak için etkili bir yöntem olduğunu belirtirken, “Yazın bitimi hava sıcaklıklarının düşmesi sonucu bağışıklık sistemimizin zayıflaması ve direncimizin düşmesiyle vücudumuza giren bir takım mikroorganizmaların yol açtığı salgınlara ve bir takım hastalılara mevsimsel hastalıklar diyoruz. Mevsimsel hastalıkların bir korunma yolu da grip aşısıdır. Genelde eylül ekim aylarının 2. Haftasında çıkar. Biz genelde doktorlar ya da sağlık çalışanları hastalarımıza aşıyı öneririz” dedi.

 

 

Aşının önerildiği yaş grupları ile ilgili bilgiler veren Dr. Dilek Kıyak, aşı ile birlikte kronik rahatsızlığı olan ve ağır tedavi gören kişilerin hastaneye yatma oranlarının azaldığını kaydederken, “6 aydan büyük tüm çocuklar ve yetişkinlere öneriyoruz. 2 şekilde uygulama şekli var. 6 aydan büyük 8 yaşına kadar grip aşısı 2 dozda yapılır. Özellikle bu aşı kronik hastalığı olanlarda immünsüpresif tedavisi alanlarda, kanser hastalarında aşının yapılmasında bir sakınca yoktur. Hatta bu hastaları mevsimsel hastalıklara karşı koruyabilmiş oluyoruz. Ya da bu hastalıklara yakalandıklarında zatürre oluşmadan daha kısa pratik bir şekilde tedavi etmiş oluyoruz. Nu şekilde hastaların hastaneye yatma oranlarında düşüş oluyor” dedi.

Dr. Dilek Kıyak Grip aşısının altı aydan küçük ve alerji gelişmiş kişilerde ise yapılmasının önerilmediğini belirten Dr. Kıyak, 65 yaş üzeri vatandaşların aşı ücretlerinin devlet tarafından karşılandığını ifade ederken, “6 aydan küçük gebeliğin ilk trimestirinde daha önceden aşıyı yapmış büyük oranda alerji gelişmiş kişilerde ve aynı zamanda yumurta alerjisi olan kişilere aşıyı önermiyoruz. Aşı 65 yaş üzeri tüm hastalara sağlık bakanlığı tarafından ödeniyor. Kronik hastalıkları olanların raporlar varsa aşı reçeteleri ile aile hekimi ve enfeksiyon hastalıklarına başvurdukları zaman bir tanı şeklinde reçete edilip kısa süre içerisinde uygulanabiliyor” şeklinde konuştu.