Fırat Üniversitesi öncülüğünde yürütülen, depreme dirençli OSB’ler anlayışını merkeze alan proje tamamlandı. Proje çıktılarının politika yapıcılar ve sektör yöneticileri için yol gösterici olması bekleniyor.

Fırat Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve depreme dirençli Organize Sanayi Bölgeleri anlayışını merkeze alan önemli bir araştırma projesi başarıyla tamamlandı. Temmuz 2024 – Ocak 2026 tarihlerini kapsayan “Depremin Organize Sanayi Bölgelerinde Neden Olduğu İstihdam ve Üretim Arzı Sorunlarına Yönelik Bölgesel Bir Saha Çalışması” başlıklı projenin sonuç raporu kamuoyu ile paylaşıldı. İlk etapta AFAD Başkanı Vali Hamza Pehlivan ziyaret edilerek rapor takdim edildi.

Projenin yürütücülüğünü Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Yaman üstlenirken, çalışma Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’daki üniversitelerde görev yapan akademisyenler ve bursiyerlerden oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin ardından Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanan istihdam kaybı ve üretim arzı sorunları nedenleriyle birlikte ele alan proje kapsamında; Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde kapsamlı saha çalışmaları yapıldı. Elde edilen veriler detaylı biçimde analiz edilerek çözüm odaklı politika önerileri geliştirildi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Haluk Yaman, “OSB’lerde oluşturulacak yaşam alanları ve sosyal donatılar, tersine göçü desteklemenin yanı sıra nitelikli iş gücünü bölgeye çekme potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca OSB’lerle iş birliği içinde kurgulanacak meslek liseleri ve üniversitelerin iki yıllık teknik programları, Toplum Yararına Programı gibi istihdam politikalarının OSB odaklı yürütülmesi ve OSB’lerin sektörel kümelenme modeliyle örgütlenmesi özellikle lojistik verimlilik açısından öne çıkan çözüm alanlarıdır.” diye konuştu.